Ramadanactiviteiten

Ramadan 2022

Programma

Tijdens de maand Ramadan vinden de volgende vaste activiteiten plaats in de moskee. Klik op deze link voor de activiteiten van de zusters. 

DAG ACTIVITEIT TIJD
Maandag t/m zondag Korte lezing in het Arabisch Na salaat el-Fajr
Maandag t/m zondag Korte lezing in het Nederlands Ongeveer 20 minuten vóór salaat al-'Ishae
Maandag t/m zaterdag Lezing in het Arabisch Na salaat el-'Asr
Zondag Quiz voor jongeren in het Nederlands Na salaat el-'Asr
Zaterdag 23 april Koranavond voor kinderen Na salaat el-'Asr

                                                                                  Quizzen

De zondagmiddagen van de afgelopen Ramadan stonden in het teken van een Kahoot quiz over belangrijke onderwerpen binnen de Islam. Er kwam veel kinderen op deze quizzen af. Tijdens elke quiz waren er mooie prijzen te winnen. Er heerste een broederlijke en gezellige sfeer in de moskee. Je zag de kinderen ook echt competitief bezig zijn. Dit was natuurlijk geweldig om mee te maken! Check de volgende foto's voor inspiratie. 

Koranavond

Na een succesvolle ervaring in 2021, heeft moskee Arrayan ook tijdens de Ramadan van het jaar 2022 een Koranavond voor de kinderen georganiseerd. Vele lieve en gemotiveerde kinderen, waarvan enkelen in Islamitische kledij gekleed, zijn naar de moskee gekomen om een stukje uit de Koran te reciteren. Alle aanwezigen hebben enorm genoten van de prachtige stemmen en recitaties. Het is een waar genot om te horen dat sommige kinderen de regels van tajweed heel goed kennen en ook weten toe te passen. Allahammoebarek! Moge Allah onze broertjes en zusjes nog meer van de Koran laten leren! De Koranavond is live uitgezonden en is ook via deze link nog een keer te bekijken. 


Ramadan 2021

Gedurende de vastenmaand Ramadan vinden er verschillende activiteiten plaats in moskee Arrayan. Op deze pagina zijn filmpjes van deze activiteiten gepubliceerd. 

LIVE: SALAAT AL-'IED VANUIT MOSKEE ARRAYAN TE AMSTERDAM

Moskee Arrayan wenst u een fijne 'Ied al-Fitr toe! 

PROGRAMMA LAATSTE 10 DAGEN RAMADAN 2021

De activiteiten vinden altijd na salaat el-'asr in de moskee plaats en worden live uitgezonden. 

DATUM ACTIVITEIT SPREKER
Zondag 20 ramadan سنن التغيير في ضوء قوله تعالى: " ان الله لا يغير ما بقوم حتى يغيروا ما بأنفسهم" Allah verandert de (goede) toestand van een volk niet, totdat zij hun eigen toestand veranderen. Mohamed Azarkan
Maandag 21 ramadan موعظة Lezing Al-Khammar el Bekkali
Dinsdag 22 ramadan درس حول: شاب نشأ في طاعة الله Lezing met als onderwerp 'een jongeman die opgegroeid is in de aanbidding van Allah'. Mohamed Chtioui
Woensdag 23 ramadan مسابقة حول السيرة النبوية Quiz Deel 2 voor de ouderen Ali Benmimoun
Donderdag 24 ramadan أمسية قرآنية Koranavond voor de kinderen Mohamed Mesaoudi
Vrijdag 25 ramadan مسابقة للشباب حول الانبياء Ramadan Quiz Deel 4 voor de jongeren Rachid Hamdi
Zaterdag 26 ramadan حملة جمع التبرعات لبناء المسجد Benefiet t.b.v. de nieuwbouw moskee Mohamed Mesaoudi
Zondag 27 ramadan Opvoeding van kinderen Mohamed Korchi
Maandag 28 ramadan :درس حول: رَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ فَقَالَ: إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ Lezing over: een man die door een vrouw van stand en schoonheid wordt geroepen (om onzedigheid te begaan) en dan zegt: “Ik vrees Allah.” Mohamed Chtioui
Dinsdag 29 ramadan موعظة حول العيد Lezing over al-'Ied Mohamed Chtioui

11 mei 2021: lezing van imam Mohamed Chtioui

Onderwerp: de deugden van el-'Ied. 

10 mei 2021: lezing imam Mohamed Chtioui

Onderwerp: één van de zeven personen die op de Dag der Opstanding die door Allah met Zijn Schaduw zullen worden beschaduwd op de Dag dat er geen schaduw zal zijn behalve de Zijne.

 رَجُلٌ دَعَتْهُ امْرَأَةٌ ذَاتُ مَنْصِبٍ وَجَمَالٍ فَقَالَ: إِنِّي أَخَافُ اللَّهَ  = een man die door een vrouw van stand en schoonheid wordt geroepen (om onzedigheid te begaan) en dan zegt: “Ik vrees Allah.”

9 mei 2021: workshop over opvoeding van kinderen

Onze gastspreker, Mohamed Korchi, heeft ons op zondag 9 mei 2021 een stukje achtergrondinformatie gegeven in het kader van de opvoeding van kinderen. Daarnaast heeft hij ons ook hele praktische en waardevolle adviezen, ook vanuit de Koran en de Sunnah, voorgeschoteld. Dit onderwerp kan in feite niet in een uur behandeld worden, maar hij heeft in ieder geval wel getracht om de kernboodschap aan de ouders te presenteren. Eén van de essentiële waarden die de gastspreker heeft genoemd, betreft het complimenteren van het gewenst gedrag bij onze eigen kinderen. Hiermee wordt er tegelijkertijd een stevige band/relatie opgebouwd tussen ouder en kind. Wellicht dat we op een nader te bepalen tijdstip een vervolgworkshop binnen dit belangrijke thema zullen organiseren. Tijdens de live-uitzending waren er veel kijkers en er zijn veel positieve opmerkingen geplaatst. Dit geeft des te meer aan hoe essentieel dit onderwerp is. 

8 mei 2021: Benefietavond + salaat Al-'ishae en Taraweeh gebed 

8 mei 2021: Benefietavond (na salaat el-'Asr)

7 mei 2021: Ramadan Quiz DEEL 4

Ramadan Quiz Deel 4 met als onderwerp: 'Hoe goed is jouw kennis van de profeten in de Islam?' Deelname aan de quiz was zowel in de moskee als via de livestream van YouTube mogelijk. In vergelijking met de eerste drie delen, deden deze keer nog meer deelnemers mee met de quiz. En dit is een waar COMPLIMENT waard! Het kennisniveau van de deelnemers was deze keer over het algemeen ook ruim voldoende. De meeste deelnemers klikten steeds op het juiste antwoord. Alle winnaars (top 3) waren deze keer in de moskee aanwezig. Zij hebben natuurlijk direct hun prijs uitgereikt gekregen. Van harte gefeliciteerd! 

Ramadan quiz deel 4 jongeren moskee arrayan

6 mei 2021: Koranavond voor de kinderen

Het was de eerste keer dat we een dergelijk Koranavond voor de kinderen hebben georganiseerd. De leeftijd hadden wij bewust open gelaten. Veel kinderen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging en zijn in allerlei mooie islamitische kledij naar de moskee gekomen. Meisjes en jongens van verschillende leeftijden, variërend van 5 tot 12 jaar ongeveer, deden hier aan mee. We mogen best trots zijn op deze opkomst en op de vele mooie recitaties van de verschillende kinderen. De imams hebben ook veel complimenten en bemoedigende woorden richting de kinderen uitgesproken. Na afloop hebben de deelnemers een mooi presentje ontvangen en zijn vervolgens met blije gezichten huiswaarts gegaan. De livestream is hieronder nog te terug te kijken. Wij zeggen: ZEKER VOOR HERHALING VATBAAR!

Koranavond kinderen moskee Arrayan

5 mei 2021: Quiz voor de ouderen DEEL 2

Op woensdag 5 mei 2021 was het weer de beurt aan de ouderen om tegen elkaar te strijden. Het onderwerp van deze quiz was: 'Hoe staat het ervoor met jouw kennis van de biografie van onze profeet Mohamed (vrede zij met hem)?'. Tijdens deze activiteit is er ook in de uitvoering gedifferentieerd. Deelname was via de telefoon en met pen en papier mogelijk. Deze keer zijn er meerdere prijzen uitgereikt: drie voor de winnaars van de digitale variant en drie voor de winnaars die de antwoorden op papier hebben geschreven. Van harte gefeliciteerd allemaal!

4 mei 2021: lezing van Al-Khammaar el Bekkali

3 mei 2021: lezing + vraag/antwoord Mohamed Azarkan

30 april 2021: Ramadan Quiz DEEL 3

Ramadan Quiz Deel 3 met als onderwerp: 'Hoe goed is jouw kennis van de Koran?' Deelname aan de quiz was zowel in de moskee als via de livestream van YouTube mogelijk. In vergelijking met het eerste en tweede deel, deden deze keer nog meer deelnemers mee met de quiz. Het kennisniveau van de deelnemers was over het algemeen ruim voldoende. De meeste deelnemers klikten steeds op het juiste antwoord. Tussendoor kwamen er natuurlijk wel strikvragen voorbij. De winnaars met positie 1 en 2 hebben vanuit huis meegedaan. Deze hebben wij telefonisch benaderd en persoonlijk gefeliciteerd. De deelnemer die op nummer 3 is geëindigd, was in de moskee aanwezig. Deze jongeman heeft natuurlijk direct zijn prijs uitgereikt gekregen. 

27 april 2021: Quiz voor de ouderen DEEL 1

Op dinsdag 27 april 2021 was het de beurt aan de ouderen om tegen elkaar te strijden. Het onderwerp van deze quiz was: 'Hoe staat het ervoor met jouw kennis van de heilige Koran?'. Tijdens deze activiteit is er ook in de uitvoering gedifferentieerd. Deelname was via de telefoon en met pen en papier mogelijk. Er zijn twee prijzen uitgereikt: één voor de winnaar van de digitale variant en één voor de winnaar die de antwoorden op papier heeft geschreven. Van harte gefeliciteerd!

24 april 2021: Ramadan Quiz DEEL 2

Ramadan Quiz Deel 2 met als onderwerp: 'Hoe goed ken jij de belangrijkste persoon die ooit op deze aarde heeft geleefd?' Deelname aan de quiz was zowel in de moskee als via de livestream van YouTube mogelijk. We mogen wederom op een zeer geslaagde avond terugkijken. Deze keer deden meer mensen mee met de quiz. Het was heel spannend voor de deelnemers. De winnaar (nummer 1) van de quiz was een deelnemer die aanwezig was in de moskee. De nummers 2 en 3 waren twee dames die vanuit huis via de livestream hebben meegedaan. Van harte gefeliciteerd allemaal!

18 april 2021: Ramadan Quiz DEEL 1

Ramadan Quiz Deel 1 met als onderwerp: 'Hoe goed ken jij de regels rondom het vasten'. Deelname aan de quiz was zowel in de moskee als via livestream YouTube mogelijk. We mogen op een zeer geslaagde avond terugkijken. Het was heel spannend voor de deelnemers, waarbij het voor de top 3 een nek-aan-nekrace was. Uiteindelijk hebben we de prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 kunnen uitreiken. Het verheugende nieuws is dat de winnaar (nummer 1) het gewonnen bedrag direct aan moskee Arrayan omwille van Allah heeft gedoneerd. Van harte gefeliciteerd voor deze geweldige daad in deze geweldige maand!

16 april 2021: Voorlichting over gezonde voeding

De voorlichting gaat over gezonde voeding tijdens de maand Ramadan. Deze is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking met GGD Amsterdam.